Hoe zal ik deze mail na lange tijd beginnen…?

Laat ik beginnen met: mijn moeder is vorige jaar, op 22 oktober 2023, overleden.

Renée Brillamans.

Wellicht heb je haar gekend. Ze vervulde een groot aandeel in mijn leven, zowel privé als zakelijk.

Degene waar ik al heel mijn leven altijd op kon bouwen, kon vertrouwen en mee kon sparren, is al ruim een half jaar niet meer op die manier in mijn dagelijks leven.

Eerlijk, het voelde of dat alle tapijten onder mijn leven uitgerukt werden. Het legde alles in mij bloot. Rauw. Ongefilterd.

Het bracht ook veel teweeg en zette me op twee benen midden in mijn leven en wat ik verder creatief en zakelijk daarmee ging doen.

Eerder vorige jaar, in maart 2023 liet ik mijn Access Business gaan. Een grote, maar logische keuze. Het was klaar – voor mij. Al een tijd.

Net zoals mijn ma al jaren aangaf dat ze er voor zichzelf eigenlijk wel klaar mee was en voornamelijk – liefdevol en zorgzaam – leefde voor de anderen in haar leven, voornamelijk haar (klein)kids, kon ik er niet meer omheen dat ik iets soortgelijks deed en gedaan had met mijn Access Business.

Ook speelde er voor mij mee dat ik in geen idee had wat ik dan verder ging doen met of zonder wat ik had opgebouwd: de overstap naar iets anders wat mij werkelijk zou voldoen leek niet alleen groot, die wás ook groot: ik ben niet gestart met ondernemen omdat ik zo graag zelfstandige wilde zijn. Het was toen de tijd pure noodzaak. Wel geïnspireerde noodzaak.

Ik 2011 was ik niet op zoek naar ‘voldoening’ maar om overeind te blijven en mezelf niet hopeloos van kant te maken na een tergende diagnose die een bom gooide in mijn dynamische en al rete intense theaterleven.

Access Tools brachten toen hoop in mijn leven, om te leven. Het gaf me erkenning voor mijn gewaar-zijn en gaf me hands-on handvaten om energiek veerkrachtiger te zijn. Ik zag al snel de waarde daarvan in voor anderen en zo ontstond mijn praktijk, snel gevolgd door de trainingen die ik organiseerde en uiteindelijk zelf lang gegeven heb, plus mijn online programma’s en 1 op 1 coaching.

Hoe dan ook, de ondergrond voor dit alles kwam vanuit een grote mate van vechten en gewondheid, waarvan ik al jaren merkte dat die er nog onderlag en dat ik die ook niet ‘veranderd’ kreeg, welke tool ik ook gebruikte.

Het proces met mij moeder vaagde alles verder weg, voor zover het nog bestond. En het bijzondere was ook, hoe intens het ook was; ik wist en voelde dat het klopte. Ook besefte ik snel dat dit niet meer ging over ‘hoofd-keuzes’ maken en me daaraan committeren; het ging om beleven, belichamen en mijn – of dé – natuur z’n werk te laten doen en om me open te stellen voor wat me toe zou komen.

Inmiddels wist ik al dat dat zo zou ontstaan en dat ik niet dingen, tegen mijn natuur in, prematuur wéér moest gaan initiëren of willen fixen. Al had ik dat met honderden ideeën kunnen doen in die periode kunnen doen, iets zij me dat ik het gewoon moest laten ontstaan, zonder zelf onnatuurlijk in te grijpen.

Net zoals mijn moeder haar eigen parcours richting het sterven doorliep, nadat ze zich over had gegeven aan, zoals ze zelf zei:

“Ik kan het met mij hoofd niet meer bevatten en ga uit mijn eigen weg. Mijn wezen weet wanneer het tijd is en ik laat het ontstaan”

Wij (mijn zus en ik) waren bij haar en liepen mee, begeleidde en hielpen waar we konden, voelde ons dagelijks ontzettend machteloos en toch daagde door alle wrangheid heen het vertrouwen in ‘de kosmos’ en dat we ma haar eigen proces moesten gunnen. Het zou toch niet anders gaan dan dat.

Overgave.

In de zomer van 2023, nog voor mijn moeders fysieke overlijden zat ik eigenlijk al midden in de rouwverwerking van de afronding van mijn leven met haar én ging ik op alle vlakken diep door het sterven van mijn ‘oude business’ heen – want eerlijk, 12 jaar is ook niet niks.

Opeens kwamen er vragen van een paar vriend-ondernemers om hen te helpen met hun business. De een ging meer over opbouw en de andere ging meer over versimpelen, verheldering in alle structuren, marketing congruenter maken en met name ont-lasten; als je even niet oplet kan er toch een berg inefficiënte structuur in een business gebouwd zitten…

Hoe dan ook sinds die tijd heb ik het genoegen om 1 op 1 met andere ondernemers te werken, als begeleider en mede-doen-er om hun business af te stemmen op hun leven, kwaliteiten, capaciteiten en hun visie. Dingen samen brengen, zichtbaarheid ‘verbeteren’ en met name ervoor zorgen dat het natuurlijke draagkracht heeft vanuit de ondernemers zelf.

Langere trajecten durfde ik eerder zelf niet aan, dus die bood ik ook niet aan – en het is wel wat er nu ontstaan is.

Ook ben ik bezig geweest om de mogelijkheden die ik zie, voor iedereen in mijn netwerk, op een efficiënte en voldoenende manier te presenteren en aan te bieden.

En ja, ik heb het hoofdzakelijk over het gebruik van Human Design, wat op vele vlakken haaks staat op het werk dat ik deed met Access Consciousness deed.

Waar Access gaat over ruimte maken, structuren veranderen, bewustzijn brengen en oneindig gewaarzijn gaat Human Design over het gebruik wat je al hebt en het rijden in en met jouw eigen ‘aardse auto’, jouw lichaam.

Human Design gaat over dynamiek en mechaniek in interactie. En als je het hebt over
relaties en business, is ALLES interactie.

Relaties en Business doe je niet alleen. Business en handel gebeurt met anderen, of dat je er nou wel of geen geld voor vraagt.
Relaties leggen de fundering voor alle vormen van business, wat zoveel verschillende mogelijkheden heeft en doelen dient.

Waar Access alles als ‘een keuze’ ziet, geeft Human Design een hele andere, veel meer gedifferentieerde benadering van ‘hoe’ keuzes maken ‘en actie nemen’ per individu werkt – en dat er geen ‘one size fits all’ manier is om dat te zo te benaderen omdat iedereen zo anders ‘in elkaar zit’

Ik merkte mega veel – echt bizar veel – aarzeling en onzekerheid bij mijzelf in het proces van weer opnieuw te gaan delen, mailen en social media op te pakken… kenbaar maken van ‘waar ik mee bezig ben’ en dat dat een groot onderdeel was van de ontwenning van patronen die mij als ondernemer met een ‘Access business’ ontstaan waren. Naast dat ik gewend was geraakt aan het Access gedachtegoed kwam ik oog in oog met fundering daaronder: mijn leven, sinds mijn geboorte.

Niet alle winsten én uitdagingen komen uit mijn laatste 13 jaar ondernemerschap met een bepaalde modaliteit: als iets werkt komt dat ook uit mijn eigen kracht en waar ik niet op mijn eigen kracht durfde te leunen en vertrouwen.

In plaats – doorduwend – de nadruk te leggen op ‘keuze’ en ‘verandering’ ben ik zelf terug gegaan naar mijn natuur. In ‘het leven in en als de vraag’ kon ik uiteindelijk toch zelf maar weinig vertrouwen vinden, bleef ik vaak in het luchtledige ervan ‘rondspinnen’, ging ik zoeken en kwam ik inmiddels eerder frustratie tegen dan dat het mij inspireerde, ook omdat ik dacht dat ‘als creator’ de inspiratie vanuit mijzelf moest komen, ‘want anders was het niet waar’… Het gaf me weinig om mijzelf in de materiële wereld te kunnen berusten, waar dat zeker wel een vereiste is om een bedrijf te runnen dat niet alleen winst geeft – waar ook mijn hart in zit en waar ik achter sta.

En wat bleek met Human Design, dat ik – na enige weerstand – op basis van de geboortegegevens van mijn lichaam gewoon een kaart van ‘mijn natuur’ kreeg die ik kon bestuderen om met mezelf in te checken. Een kaart die niet zozeer gaat over destiny maar die mijn dagelijkse handelen empowered en zodanig mijn dagelijks doen en laten efficiënter en zéker met meer voldoening kon gaan inzetten.

Dingen die door elkaar heen liepen verhelderde zich en kregen grond of wijsheid – en meestal allebei. Door de momenten van interne wegsmelting én afbranding ontstond er na een paar zeer bewogen en uitdagende jaren weer rust en vertrouwen met het besef dat ik – al heeft het veel mensen gediend – niet meer door hoefde door op ook maar iets dat ‘niet-ik’ is.

Ook was het al heel snel inzicht gevend en voldoenend voor de mensen waar ik mee werkte en waar ik het stukje bij beetje meer en meer ging integreren. De sessie- en groepsexperimenten die ik gedaan heb bleken buitengewoon waardevol. Nog chaotisch en experimenteel, maar waardevol.

Ik heb net zo lang gespeeld, geëxperimenteerd, geheeld, los gelaten, uitgeprobeerd, het in real-life actie toegepast en geobserveerd en voorál gewacht met elke manier van deling naar buiten tot dat ik zelf mijn grond kon voelen en dus ook het met meer body kon aan gaan bieden.

Wat ik heb gemaakt is een gepersonaliseerd Report EBOOK gemaakt (van nu ruim 50 pagina’s) op de manier waarop IK het graag had willen lezen toen ik mezelf in Human Design ging verdiepen. Met mijn eigen design OVERAL in verwerkt zodat ik de verbanden kan leggen met mijn eigen leven en ondernemen.

Dat betekent dat je – als jij dit EBOOK-Report aanvraagt – naast de algemene sleutel componenten JOUW EIGEN design overal terug in terug ziet én je tegelijkertijd – vaak in 1 oogopslag ook nog een veel breder begrip kan krijgen van jezelf én anderen om jou heen; de naasten in jouw leven en ieder ander waar je in business mee te maken hebt.

Het laat niet alleen jouw uniekheid zien – ook hun uniekheid. En als je alleen al door het hele ding heen leest – of scant – zal je dingen herkennen aan jezelf en de mensen die je kent, zelfs zonder hun design te kennen.

Voor mij is het snappen van andermans energie en functioneren extreem waardevol omdat ik hun energie ALTIJD gewaar ben en oppik. Ook heb ik een ‘snel systeem’ wat maakt dat mijn energie vrijwel onmiddellijk iets gaat doen met hún energie. Dat ligt letterlijk in mijn natuur… ik ken mijzelf niet anders, vanwaar dat zoveel van mijn levenspad al ging over bewustzijn rondom energie, energetische waarneming, energie management, energie gebruik en het hierin faciliteren en empowerment van anderen.

Met Human Design vallen voor mij de aardse stukjes in elkaar, waar we in mijn optiek niet meer overheen kunnen skippen of vliegen. Weten waar je op kunt vertrouwen in deze wereld wordt met de dag essentiëler in de evolutie en versnelling van onze samenleving.

Het is nu eigenlijk net alsof ik toch nog ooit uit de kast kom – een echte coming out heb ik als ‘gay man’ (for what its worth) nooit echt gehad door mijn overwegen genereus liefdevolle familie.

Het is een absoluut voorrecht om met jou iets te mogen delen waar ik blij van wordt en waar ik de potentie van de toekomst in zie.

Ik hoop werkelijk dat je het jou – en wie hier volgens jou nog meer wat aan kan hebben – mag inspireren en dat je er wat aan hebt!

Voorlopig kan je dit gepersonaliseerde EBOOK/Report GRATIS downloaden. Ik weet nog niet voor hoe lang en er zijn ook nog meer mooie bronnen, podcast en livestreams in de maak.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, kan je het beste akkoord gaan voor de beste ervaring! 🍪